fbpx
 • Kulcs a jövőhöz
 • Nemzetközi érettségi lehetősége
 • Élj velünk!
 • Ha kell egy hely
Célunk, hogy célt találj!

Célunk, hogy célt találj!

A Grund az a hely, ahol magyar és angol nyelvű programjaink során a gyerekek máshogy tanulhatnak. Egy csapat részeként jobban megismerhetik önmagukat, elmerülhetnek az őket érdeklő dolgokban, kipróbálhatják magukat különböző helyzetekben, ahol a tanáraik és mentoraik támogatását élvezve formálhatják a jövőt.

A következő évtizedek komoly kihívást fognak jelenteni az emberiség számára. A mai fiatal generáció egy bizonytalan és gyorsan változó világot kap örökül, s a megoldások rájuk várnak majd.  Viszont az oktatásrendszerünk 200 évvel ezelőtt nem erre lett kitalálva. Ideje ezen változtatni!

Célunk, hogy diákjaink gyakorlati tudásukkal képesek legyenek reagálni a világ kihívásaira, hogy problémamegoldó képességüket kamatoztatva magabiztosan tudjanak szembenézni a jövő bizonytalanságaival.

 

A világ változik, s ahhoz, hogy ezt a változást megértsük és felkészülten reagálhassunk rá, az összefüggések hálózatát kell tanulmányozni. A tantárgyak egymástól elszigetelt létezését globális gondolkodássá kell formálni.

 

Célunk, hogy diákjaink képesek legyenek a munkaerőpiac igényeinek megfelelően folyamatosan fejlődni.

Ha a jelenlegi oktatásrendszerre úgy tekintünk, mint egy statikus intézményre, ami évszázadok alatt alig változott, akkor a mi célunk az, hogy olyan közösséget, helyet és lehetőségeket ajánljunk fel a tanulni vágyóknak, amelyek a változó világ ritmusát könnyen és célirányosan követni tudják.

 

A Grundra mindazokat várjuk, akik velünk együtt ugyanebben hisznek.

És hogy milyenek vagyunk?

 • hiszünk a személyre szabott oktatás fontosságában

 • a projekt-, és élményalapú megközelítésben

 • az érzelmileg stabil közösségben

 • az aktív angol nyelvhasználatban

 • a nagyobb szabadságban

 • a kis csoportokban rejlő erőben

 • nemzetközi tapasztalatszerzésben

 • mentorok és szakemberek által nyújtott támogatásban

 

 

Látogatás Summerhillben

Látogatás Summerhillben

1921-ben megalapítottak egy alternatív iskolát, amely átélve háborút és nagy társadalmi változásokat, a mai napig működik az angliai Leiston-ban. Az alapító A.S. Neill 1960-ban adta ki könyvét az iskoláról és az ott alkalmazott pedagógiai módszerekről, amelyet több nyelvre is lefordítottak és milliós példányszámban keltek el. A magyarul 2002-ben megjelent könyv már csak antikváriumokban kapható. Mély mondanivalót fogalmaz meg a szabad játék fontosságáról, amely 100 év elteltével aktuálisabb mint valaha. Pedagógusok között és azon szülők körében, akik az alternatív oktatás irányában kutattak, Summerhill egy ikon. Annak a csodának a bizonyítéka, hogy ha ott működött, akkor máshol is működnie kell. Sokan az iskoláról szóló filmet ismerik csak, mely a 2000-es évekből való, de bátorítunk mindenkit a könyv elolvasására is.

Igazi képet számunkra a személyes látogatás adott. Voltak kétségeink, hogy vajon a leírtak hogyan mutatnak majd a valóságban, hisz a papír sok mindent elbír, és a 21. század a reklámok által életben tartott álvalóságával sokszor csalódást okoz. Summerhill esetében a valóság nem volt kiábrándító. A könyv, a film és a valóság azonos képet mutatott egy szabad iskoláról, amelyik nem a magániskolák elit gazdagságával került a köztudatba, hanem egy sok megpróbáltatást túlélő közösséggel, mely hisz a szabad gyerekkor fontosságában.

Summerhill azért nem vált frenchaise jellegűvé, mert a Waldorf, Montessori és egyéb iskolákkal ellentétben azt vallja, hogy ezt a fajta módszert nem lehet pontról pontra adaptálni máshova. Ha a bentlakásos iskola jelleget nem tudjuk biztosítani, már nem lehetünk Summerhill, és a mi vidékünkön a szülőktől elég idegen, hogy 5 évesen bentlakásos iskolába adják gyermeküket. Ennek ellenére Neill sok pedagógust inspirált az évtizedek alatt, és a látogatók között volt egy amerikai hölgy is, aki egy ilyen iskola növendéke volt a tengerentúlon, és ez egyfajta zarándoklat volt a számára. Az iskola ma is élő legendáját mi sem bizonyítja jobban, hogy Londontól Brazíliáig nagyon vegyes volt a látogatók sora: kínai, japán, francia, olasz, cseh, belga és német érdeklődők. A nemzetiségeken kívül a látogatók célja is nagyon színes volt: tanár, kutató, szülő, pszichológus, iskolaalapító, vagy csak a könyvért rajongó.

Jelen helyzetben iskolát indítani szinte lehetetlen, ha pedig ilyen radikális nézeteket valló módszertant preferálna, akkor már a gondolat megfogalmazása után ellehetetlenítenék a próbálkozásokat. El kell fogadnunk, hogy az általunk ismert iskolák kora lejárt, még itt vannak köztünk halott vázakként, amit életben tart a szokásjog és a szülők azon hite, hogy ők maguk is így tanultak, vagy éppen érzik, hogy sok minden nem az igazi, de nem látnak kiutat, vagy a radikálisabb változtatásokat nem merik meglépni. Olyan társadalmi, gazdasági, ökológiai, digitális változások felé haladunk, ami szét fogja törni az iskolák élettelen csontvázát. A kérdés, hogy kik lesznek azok, akik ezt hamarabb felismerik és lépnek előre.

Pele

A kreativitás pont annyira fontos ma az iskolákban, mint az írástudás. Ezért ugyanakkora hangsúlyt is kell kapnia.

Sir Ken Robinson

Pele

Curiosity is essential for progress.

Simon Sinek

Pele

The most important thing of education in the 21st century is to develop your emotional intelligence and your mental balance.

Prof. Yuval Harari